Äntligen!

Nu har den äntligen kommit! Min första systemkamera, Sony a290 14mp + tre objektiv! ;D Mamma har knäppt några bilder på ridpasset idag men bilderna kommer förmodligen imorgon eller seent ikväll :)

GOTT NYTT ÅR ALLIHOPA! :D

ps. Glöm inte Hot or Not ;) Fler bilder behövs.
skicka till: emmaedwardson@hotmail.com


Julklappar :)

Lite av julklapparna jag fick ^^

"Det" är på nästan 1400 sidor så nu har jag ngt att läsa ett tag ;D

Dexter! :D

Spel till Kinect :)

*2! xD

Typ sånna pyjamas byxor, hittade inte tröjan ;)

Parfym! :)

Mer Parfym! :D

Sätter fast den tex i en dörr sedan är det
bara att börja träna! :)

och sko puts till stövlarna! :P


Sedan fick jag massor av presentkort, bla. på Ridsport tidningen, bio, Kappahl osv ;)

Vad var eran bästa julklapp som ni fick? :)


Snart jul!!

Kan inte tro att det är jul IMORGON! Hoppas det blir lite varmare, just nu är det ca -30 ute :S Längtar till Hackehackspett, min favvo tror jag x) Vilka/vilken är din bästa jul figur? :)
Jag har inte önskat mig ngt typ, vet inte vad jag vill ha :/ Vad har ni önskat er? :)GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR PÅ ER! :D


Provar en Hot or Not

Tänkte prova på en Hot or Not och se hur det går! :)

Ni skickar in en bild till mig, hellst "rörlig", så att jag ser hur du rider :) Skriv namnet på dig och hästen :)
Skriv också om ni vill ha en liten kommentar eller inte till bilden som jag sedan lägger ut på bloggen efter jag fått några stycken som skickat in bilder.

skicka till: emmaedwardson@hotmail.com

Kom igen nu allihopa! :D


Hiss eller diss?

Måste ju FET dissa Rollkür!!

Rollkür är en extrem variant av ridträning, speciellt inom dressyrsporten, som innebär att ryttaren förböjer hästen onaturligt både i lod och i sidled. Hästen går så att säga med nosen mycket nära bringan eller mycket nära ryttarens ben. Detta är skadligt för hästen, men tillämpas som träningsmetod upp t o m OS- och VM-nivå. Många anser att rollkur är djuplågeri och det tycker jag med! Seriöst? Det är onaturligt! Vid rollkür är det mer gapande och vifftande med svansen=Tecken på obehag!

De som är FÖR rollkür pratar om att detta sätt att rida gör hästen mer koncentrerad och lyhörd. Jag tycker ju dock att det är ett konstigt argument, för om jag inte kan få min häst lydig och lyhörd utan denna metod så kanske jag ska ge upp istället. För jag tycker inte det är rättvist mot hästen att den ska få gå i en sån obekväm ställning!

Halsen onaturligt böjd bakom lodplanen. Lättare att hästen blir halt, få rygg, luftvägs och nack skador. Inte bra! :( Trycket på nackens musler och ligament är enormt! Det skapar en inaktiv bakdel. Det hårda draget i munnen som aldrig ger efter skapar ett tryck från bettet som gör att tungans blodcirkulation avsevärt hindras.

Den som tycker att Rollkür är "lösgörande" eller "bra" för hästen, då vet jag inte rikigt vad ni tänker med.

Vad är era åsikterr? Andvänder ni det som vardagsridning? Har alltid  HATAT Rollkür! Var tvungen att få ut det ur mig ;DTräning och Ny Header!

Har varit lite seg på att skriva på ett tag nu men kan iaf berätta att jag var in till ridhuset och tränade för Sara.
Bogge var lite pigg men det var bara bra :) Han behövde den energin till träningen :P Han var verkligen superfin!! Lite irreterande att han la över tungan typ 2ggr på 10min men sen var de bra :P Tränade övegångar i galoppen, få igenom halsen lite mera satt han blir mera rund och lite byten :) Traven blev mest volter och skoler för att få han mera rund och det lyckades vi ganska bra men! I galoppen tränade vi lite övergångar, han är lite lat nu på att samla sig men frammåt går ju alltid bättre! ;) Tränade byten på en 8 volt, han var nästan jämt efter med vänsterbakben när vi bytte till vänster och då blev jag lite sur på han :P Så petade lite försiktigt framför sadelgjorden och då!! Då flög han xD Haha all energi kom fram, han bockade och frambenen sprätte åt alla håll och kanter! Jag bara skratta och klappa han på halsen (han brukar inte bjuda så mkt och när han väl gör det är det bara att berömma ;)). Efter spattet så blev han så himla fin! Passade på att göra några seriebyten i vart annat och i vart tredje och dom satt som en smäck! :D Superglad!

Ny header också! :) Stina Olofsson har hjälp mig med denna. Tack så mycket! :D
http://stinaolofsson.se/
sv: Fråge stund

Kom några frågor iaf och här är svaren :)

Sanna
Hur länge har du ridit dressyr? :)

sv: Oj, måste nog vara i ca 8-9år :) När jag började rida så hoppade jag mest men sedan blev det dressyr som tog över intresset ;)

Kristin
Hur länge har du ridit? :)

sv: Jag har ridit i ca 11år, sedan jag var 4 år gammal :) (Jag är alltså 15år :P)

Carro
Hur ofta rider du ut, eller hur ser ditt ridschema ut? :)

sv: Jag rider ute varje dag kan man säga, har inget ridhus hemma bara en paddock. Men någon gång i veckan så åker jag kanske in till ridhuset och tränar ett ordentligt pass :)
Mitt ridschema beror på. Båda pållarna brukar vila på måndagar då det är den längsta skoldagen. Efter tävling så brukar det mest bli jogging/uteritt i skritt på fria tyglar. Sedan börja rida igång lite mera intensivt några dagar och ibland rider jag på kandaret beroende på vad jag ska träna på. Dagen innan tävling rider jag på kandar om det är MSV klasser på tävlingen :)

Kim
Hur många gånger i veckan rider du? :)

sv: Jag rider varje dag förutom måndagar då det blir så sent eftersom vi slutar sent i skolan på just den dagen. :) Ibland vilar en av dom en annan dag än måndag så då hinner jag rida en på en pålle på måndag så då blir det varje dag jag rider ;)

Anna
På vilken nivå tävlar du och vad är dina mål? :)

sv: Jag tävlar båda mina hästar på MSV:B nivå. Mitt kortsiktiga mål är att tävla MSV:A nästa år och det långsiktiga målet är att kvala till SM :)

Hoppas ni blev nöjda med svaren! :)Ranking

Det här är nog den bästa rankingen jag haft någonsin! Bland dom Top 10 :)
8:e placering  i Sverige bland Juniorer på häst! :) Förra året låg jag på ungefär 150+ :P

Kopierade direkt från Svenskaridsportförbundet det är därför det ser lite konstigt ut ;)

Ryttarranking

Från 2010-01-01 till 2010-12-31, Junior, Ridhäst, Dressyr

Ryttare Klubb Starter Premier Poäng
1 Marina Mattsson (6116), 1994 Willands Ryttarförening 23 24.727 kr 475
2 Elin Aspnäs (9920), 1992 Willands Ryttarförening 33 19.250 kr 346
3 Emma Rosenqvist (5024), 1992 Bollnäs Ridsällskap 17 6.550 kr 178
4 Viktor Wasell (36004), 1992 Åsbygdens Ryttarförening 24 11.120 kr 168
5 Anna Drugge (38081), 1993 Torslanda Ridklubb 24 3.550 kr 165
6 Frida Berg (29204), 1995 Rappestads Ridklubb 26 4.720 kr 162
7 Madelene Märges (39536), 1993 Edsbyns Ridklubb 20 3.100 kr 160
8 Emma Edwardson (18861), 1995 Östersund-Frösö Ridklubb 27 1.990 kr 155
9 Anna Nord (28683), 1993 Grevagårdens Ryttarförening 28 2.670 kr 148
10 Emelie Edsmar (35040), 1992 Hogsta Dressyrryttare 17 5.250 kr 141

Fråge stund :)

Tänkte prova med en "fråge stund" och se hur det funkar :) Ni skickar in vilka frågor som helst och jag ska försöka svara på dom. Lägger ut alla frågor med svar på bloggen när jag fått några ;) Ni skickar frågorna till emmaedwardson@hotmail.com eller som en kommentar så kommer det läggas ut på bloggen inom kort! :D
Tips/råd På dressyrbanan

Ska prova en tipsochråd och se hur det går :) Tänkte prata lite om tävlingar, vad som händer på dressyrbanan vad du vinner på och förlorar :)

1. Många har oftast för långa tyglar! Du tappar en hel den poäng, du har inte lika stor koll på hästen, det kan se slarvigt ut om hästen kastar och har sig med huvudet, det kan också se ut som ryttaren "bär" hästen och passa satt inte händerna kommer in i magen när ni ska göra tillbakaövergångar! ;)

2. Ryggningarna kan vara lite kluriga, hästen kan streta emot handen, slå upp huvudet, "springer" bakåt, att hästen inte backar alls eller att ryggningen blir sned och det svåraste för vissa är att räkna stegen. Tänk på att "rama" in hästen mellan hjälperna så att den inte sticker ut med baken och ryggningen blir sned, tänk saaakta bakåt även fast hästen vill gå fortare så häng bara med då, annars går det bara fortare ;) Det är lättast att räkna stegen från frambenen eftersom dom är lättast att känna men det är bakbenen som räknas.;) Kolla inte ner! ;)

3. Halterna är mkt viktiga! Många stannar bara hästen och rider vidare. Dom största problemen är att hästen inte står stilla!!, halten blir sned, hästen kollar på något annat eller att den står helt kansigt med benen :P Hästens ben ska helst stå (lite svårt att förklara) stå "lika", liksom bredvid varandra, framben och framben, bakben och bakben.:)
Du kan också tänka på att om hästen vill ta upp huvudet så lirka försiktigt tills din häst lyssnar på dig igen, halten är inget som går på tid! :) Rama in med hjälperna så att inte baken petar ut, domarna ser det direkt! :)

4. Hörnpasseringarna och vägarn! Gott folk! Det är nästan det absolut viktigaste! Tänkt igen vägen ordentligt och planera! Om man ska vända över ridbanan vid E så är det vid E inte 5m innan eller efter! :) Vad ska jag tänkta på då?  Hörnpasseringarna är det många som slarvar med, gå ut så långt du kan! ställ igenom hästen lite extra, vägen efter blir så mycket lättare att göra! :)

5. Helhetsintrycket betyder en hel del också :) Om du har kommit upp i klasserna tänkt på att ha klädsel och utsustning som TR säger. Kanske något litet extra kan du ändra på, stoppa in eller klipp av resten av stigläderstropparna, trevligt med en ren häst ;), putsa till tex nosgrimman, stövlarna innan du går in på banan, torka av damm på hästen om det är dammigt, håret ska helst vara uppsat och dra upp plastrongen eller vad du har innan du går in, åker lätt ner och se mallig ut! Upp med huvet och ut med bröstet! ;D Undvik att "flaxa" så mycket, händerna, skänklarna, kanske en liten rem, allt har en skillnad :)

6. Ryttarens sits, tänk att du väger hur mycket som helst! Sitt djupt i sadeln, inte på. Kläm med benmusklerna så sitter djupare och bättre. Ner med hälarna! Rak i ryggen! Sträck på dig! Se mallig ut! Upp med huvet och ut med bröstet! Armbågarna i sidan och mjuka fina händer :) Lodrät linje mellan, öra, armbåge, höft och häl .Du vinner mycket poäng på sitsen, det är *gånger 3 på sitspoängen du får, skiljer en hel del, om du får tex en 5 så får du 15p totalt men om du får en 7 så ligger du på 21p! :) Skiljer ändå 6p emellan ;)

Det var några grejor som man kan tänka på när man tävlar dresyr :) Hoppas ni får nytta av det! :D

RSS 2.0