Östersund tävling

Mamma och jag åkte ner redan på fredagen, jag red igenom honom i ridhuset på kvällen och nästa dag var det tävling! :) Det var alltså en endagars tävling. Startade första klassen vid 2 tiden och då red jag en MSV:C1. Han var suuperfin! Hade 2 småmissar, avbrottet till skritt blev lite sent och sedan blev det ett trav inslag i ökade skritte. Men annars var han superfin! Fick 8or på längningarna,en galoppbåge och 8 på korrektigheteten! :D Var jättenöjd med ritten och bestämde mig att skita i vilken % jag skulle få :) Men vi red ihop 65,3% och gick upp i ledning och höll den till slutet! :D Våran första blågula rosett!! (Om man bortser från DM :P)

Sedan var det lite tajt till nästa klass så det var att springa in med hästen i stallet, drick och kiss paus för både häst och ryttare och sedan upp och rida igen!

Då debuterade vi våran första MSV:B2. Han var jätte fin hela trav delen och blev lite "på" i galoppen efter bytena som bara blev skit! HAHA! Men jag var nöjd iaf :) Slutade på 62.3% och hamnade 2a utanför placering :P Mycket stolt ryttare! <3

Sedan packade vi ihop och for hemmåt :)

Nu har jag iaf anmält till Enköping den 5-6nov! Satt vid datorn precis klockan sex och klickade i så fort som möjligt!!! OCH JAG HANN!! Fick uppstallnig som det bara var 7st platser på och klasserna kom jag också med i ! :D På 15min var det 30st som anmälde i en klass.... Går så jäkla fort! :O Fick vara 40st i varje klass och två är fulla! :S tror att det är 12 reserver i en också!
Prel. Startlistor!

Nu har dom prelimenära startlistorna kommit ut! :) LÄNGTAR!

Klass 3 - Dressyr Medelsvår C:1 Preliminär
14 anmälda
Överdomare: Eva-Lisa Andersson
Tävlingsledare: Birgitta Zäll
Domare C: Solbritt Åhman
StartnrRyttareHäst
UppfödareHärstamningHästnr
1 Mia Runudde Jamaica
Östersund-Frösö Regazzoni - Magini 12
2 Linnea Lidholm Aperitif
Högbo Ridklubb Amiral - Maraton 1
3 Anita Grande Caprice
Östersund-Frösö Quite Easy - Corrado WL 4
4 Carina Edin Lewa
Ånge Ridklubb Magini (SWB) - Marino 16
5 Caroline Karlsson Lego
Strömsunds RK Levis - Zvanis 13
6 Maria Johansson Tobias
Östersund-Frösö Haviddoff - Appolonius 31
7 Emelie Lind Rubens
Bergs RF Rubinstein I - Tocuyo xx 26
8 Magdalena Danielsson Romance
Timrå HSF Rubinrot - Vermouth 25
9 Emma Edwardson Leonardo
Östersund-Frösö Briar - Ceylon 15
10 Monika Flodén Princess Tez
Östersund-Frösö Cortez - Manifest xx 22
11 Kristina Hembjer Elvis
Strömsunds RK Cortus - Hartung 10
12 Sofi Eriksson Caprice des dieux
Östersund-Frösö Elberton - Modus xx 5
13 Jennifer Sundin Uvanti
Åsbygdens RF Negro - Pythagoras Z 34Klass 4 - Dressyr Medelsvår B:2 Preliminär
6 anmälda
Överdomare: Eva-Lisa Andersson
Tävlingsledare: Birgitta Zäll
Domare C: EvaLisa Andersson
StartnrRyttareHäst
UppfödareHärstamningHästnr
1 Madeleine Börjeflo Don Dino
Frösö SR Don Cavallo - Alonso 8
2 Linnea Lidholm Aperitif
Högbo Ridklubb Amiral - Maraton 1
3 Agneta Paulsson Sweet and Sour
Östersund-Frösö Grieg - Divino Santi xx 30
4 Emma Edwardson Leonardo
Östersund-Frösö Briar - Ceylon 15
5 Magdalena Danielsson Romance
Timrå HSF Rubinrot - Vermouth 25
6 Jennifer Sundin Uvanti
Åsbygdens RF Negro - Pythagoras Z 34


Martin träning

Lör-sön var det Martin träning med Leo i Östersund! :) Vi åkte mitt på dagen i lördags, skulle rida vid 6 tiden så vi tog det lugnt. Och sjävklart så när man kommer in i Östersund så ser man typ 30st som är ute och springer lite överallt! Östersund=Träningsstad! haha :P Men när vi kommit fram och lastat ur allt for mamma och jag och åt middag, pizza på Hoggars :D MUMS!! Efter det var det dax att göra iordning och börja rida fram :)

HAN VAR SÅ J*******VLA FIN!!! :O Kunde knappt tro d! Det har blivit en sådan himla stor skillnad på honom på bara 3 veckor!! Stolt ägare! :D Efter den långa vilan så har jag varit extra konsikvent med ridningen på honom och det verkar ha gett resultat! :D

Vi tränade mest på traven, öppna, sluta (sluta på diagonalen), övergångar i alla gångarter och nått byte och det gick så hiiiimla braa!!! Martin tyckte också det blivit en stor skillnad på honom och att SM 2012 inte skulle vara något problem! :D

Söndagen började med en stooor hotellfrukost! Sedan körde jag faktiskt från hotellet till stallet :P Gick ut en sväng med Leo så han fick sträcka på benen, mamma mockade medans och sedan börja göra iordning honom för ridning :) Han hade nog lite träningsvärk! :P Var inte riktigt samma "spurt" på honom hihi. Men iaf, jag frågade Martin om han ville prova att rida Leo en stund, eftersom jag aldrig själv får se honom från backen och för att få ett utlåtande av Martin :) Det gick bara bra! Nått missförstånd blev det, men vem blir det inte det för första gången man rider en ny häst! ;) FILMADE OCKSÅ! :D Faktiskt, haha. Men det var ett tag sedan jag filmade så zoomen far lite hur som helst :P
Planerat framöver

Två saker är planerade framöver, till helgen är det Martin träning i Östersund, ska bli kul och se om vi har fått tillbaka det som vi kanske tappat under Leos vila :)Och om två veckor är det våran första tävling på flera mååånader! Typ 3 :P Åker till Östersund, det är en endagars och jag tänkte rida två klasser. En MSV:C1 och tänkte prova rida en MSV:B2 som kommer bli våran första! :)
Uppdatering!

Nu var det länge sedan jag uppdaterade! Sorry för det! :/ Men det har varit lite mkt på sista tiden. Men nu ska jag iaf uppdatera lite! :)

Leos träning har börjats att avanceras lite mera, längre träningstid och lite mer grejor att träna på :) Han är helt återställt och pigg!! Men ibland kan han tro att han vet vad hans ska göra och tycker han är jätte duktig eller att han vill "för mycket" så allt bara blir fel :P Men det går framåt iaf och det är jag glad för! :)

En annan underbar nyhet är att lilla Diva kan gå i grimskaft nu!!!!! :D:D Har bara tränat korta stunder i hagen att gå med grimskaft men en dag så ville jag prova hur hon var utanför hagen! :P Tänkte prova heeela vägen till stallet! ;) Mamma tog Martina och jag provade att ta Diva i grimskaftet, hon var superduktig!! Gick bredvid mig som ett ljus! Stolt man var då eller haha! :D

Skolan går bara bra, igår var vi ut i skogen och skulle lära oss massa grejor :P Sedan skulle vi paddla kanot!! Det var riktigt kul faktiskt! Förutom att jag har fått sjuuukt ont i rumpan idag för att "bänken" man satt på i kanoten var jätte hård haha! ;D Höll nästan på ramla i vattnet en gång! :S

Nu är det äntligen helg iaf! Har ingen aning om vad jag ska ha för mig förutom att rida och kolla på en hopptävling :P

Vad ska ni hitta på i helgen? Något speciellt som händer? :)


Vi fick ganska fint väder på kanotturen iaf ;)


En 4a årings nivå tips/råd

Julia - tävla om röda Premierelindor på bloggen! om Galoppombyten tips/råd:
Jätte-bra inlägg! Jag undrar hur mycket tycker du en 4-åring ska kunna i dressyr? Det är ju olika efter individ, men på ett ungefär!


Man kan tänka lite på utbildningsskalan :)

1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling

De olika stegen beskriver de "ingredienser" som är nödvändiga för en korrekt träning, men även hela utbildningsgången från unghästen till den färdiga Grand Prix-hästen! Man måste vara beredd att ofta, flera gånger under samma ridpass, gå tillbaka till de grundläggande stegen för att kontrollera att utbildningen går framåt på rätt sätt.

Jag tycker att en 4åring ska kunna:
-Göra bra övergångar mellan alla gångarter.
-Kunna sidvärtsrörelser (iaf skänkelvikning och sluta från medellinjen till spåret) någolunda bra. Eller blivit påbörjad.
-Ska ha påbörjats att träna öppna/sluta på spåret.
-Kunna ta förhållningar bra!
-Kunna göra mindre volter (10-15m).
-Kunna rygga.
-Kunna göra bakelsvändning, inte helt perfekt men så att den trampar runt bra.
-Kunna gå i form i alla gångarter!
-Göra 4serpetinbågar på 20*60 bana.
-Påbörjats träna enklabyten, alltså väldigt lätt, låt hästen trava flera steg innan skritten.
-Kunna öka på steget.
-Och seent på året börja med lite förvänd galopp :)

Schwungtips/råd

Julia - tävla om röda Premierelindor på bloggen! om Unghäst tips/råd:2:
Kanon-bra tips! Jag undrar om du har något råd till att få igång schwung hos en 4-åring? :)

Schwunget:

Schwunget kommer när hästen är lösgjord, har en korrekt arbetande rygg och ett mjukt stöd i handen. Det är bara i trav och galopp som man kan få schwung, skritten har liksom inget sväv moment. ;)

Hästen når en bra schwung när dens hasled direkt rör sig framåt och uppåt så fort hoven har lämnat marken. Hur mycket schwung man får beror på hur mycket hästen sätter sin bakben undersig, ju mer vikt hästen har på sina bakbenen desto bättre schwung! :)

För att uppnå maximal schwung måste ryttaren hitta hästens optimala arbetstempo, blir tempot överilat blir även svävmomentet det och schwungen påverkas negativt. En del hästar har mera schwung än andra men man kan alltid förbättra schwungen genom arbete.

Det är ganska viktigt att kunna känna skillnaden på schwung full trav och balanstrav, när hästarna går i balanstrav så har de ett fjädrande steg men de arbetar inte korrekt med ryggen den är oftast sänkt och spänd – stel.

Övningar som förbättrar schwungen är till exempel tempoväxlingar och övergångar.:) 
Galoppombyten tips/råd

Amanda om Unghäst tips/råd:2:
Hej super bra blogg! Jätte rolligt att läsa om alla bra tips som du skriver. Skulle du kunna skriva lite om galopp ombyten vad det är för hjälper ocg kanske en bra övning.
Mvh

Självklart kan jag göra det! :)
Och det kommer att bli ett lååångt inlägg! :P

Ett korrekt galoppombyte:


Bytet ska genomföras från samlad galopp, med stora luftiga språng. Själva bytet sker i svävningsmomentet. Just då ska hästen byta med det yttre bakbenet och växlar det diagonala benparet (inre bakben yttre framben). Bytet ska vara avspänt med en tydlig framåtbjudning.

Hur man gör bytet:

Före bytet så ställer ryttaren hästen enaning åt motsatt sida, men inte så mycket att man ser ögat. Hästens huvud och hals får inte sväja fram och tillbaka! Samtidigt ändrar ryttaren skänkelläget. Den yttre skänkeln som låg lite tillbakadragen flyttas fram till sadelgjorden. Den inre skänkeln flyttas från sitt läge framme vid sadelgjorden bakåt och inverkar kraftigare, då det är den hjälpen som får hästen att byta galopp. Samtitigt som ryttaren skiftar skänkelläge flyttar ryttaren den "nya" inre höften framåt varvid hästen drivs framåt. Den inre handen går lite framåt och tillåter på så sätt hästens nya inre benpar att röra sig framåt i den nya galoppen!

-Byteshjälpen ges alltså strax före hästens svävningsmoment i galoppen. Tygel-vikt-och skänkelhjälper ska ges samtidigt! För att lära sig att ge hjälpen för bytet kan man små snegla ner på hästens inre bog. När bogen är påväg bakåt är det tid att ge hjälpen för bytet. Det är suuperviktigt att ryttaren sitter stilla i bytet! och kan ändra skänkelns placering utan att påverka hållningen på överkroppen. Att svänga på överkroppen, vika sig i höften eller stå upp i stigbyglarna är FEEEL!!!:)


Inlärning:

Om man ska lära en häst göra ett byte i språnget så tycker jag att man ska ta hjälp av en erfaren ryttare! Har hästen inte lärt sig rätt från början eller är rädd för rörelsen, kan det bli svårt att rätta till.

Det är egentligen inte själva bytet som är konsten utan föberedelsen! :) Som består av att få hästen att arbeta på ett sådant sätt att den får lätt att genomföra galoppombytet.

Inlärningen av buten bör inte påbörjas förän hästen kan fattagalopp säkert och utan problem från skritt, går i förvänd galopp med stora luftiga språng, kan utföra en övergång från galopp till skritt och även kan utföra öppna och sluta :).


Viktigaste av allt!:


Att hästen är lösgjord.
Att hästen kan gå helt rakt på såval raka som böjda spår.
Att ryttaren kan kontrollera hästens bogar och att hästen svarar för ytterskänkeln.
Att hästen svara på en halvhalt.
Att hästen rids i balans och inte spänner sig.
Att hästen har lärt sig sänka korset.
Att hästen arbetar energiskt.
Att ryttaren har hästen "framför" sig.
Att hästen kan vara p åplats mitt under ryttaren.
Att ryttaren förstår hur hjälperna skas ges och har en bra tajming :)

Olika övningar:

En övning är att börja rida på spåret och sedan rida en volt tillbaka i en sluta sluta från medellinjen tillbaka till fyrkantsspåret och därefter en ny volt tillbaka och då samtidigt be hästen om att byta galopp.

En annan är att byta över en bom. Lägg helt enkelt en bom på diagonalen eller på medellinjen och gå på en 8a.
Vanligaste felen:


Det vanligaste "felen" är nog att hästen inte byter tillräckligt stort, det saknar liksom en gest samt att hästens kors är för högt.
Att hästen bromsar upp innan bytet och svajar till med bakdelen åt sidan.
Att hästen går i korsgalopp, hästen får inte bakbenet med sig och bytet blir orent.
Eller att hästen gasar in i bytet, kan bero på att hästen är för låg fram. man vill ju gärna att hästen ska vara i "uppförsbacke" :)

Det blev ett hiiimla långt inlägg med hoppas att ni blev nöjda! :D
RSS 2.0