Unghäst tips/råd:2

Tänkte gå igenom unghästens första hopp"träningar" :)

Börja enkelt! Håll övningarna på låg nivå för att förtroendet för hoppningen, man ska inte börja med för svåra övningar då tröttnar hästen fort eller vill helt enkelt inte hoppa längre.
Låt exempelvis  hästen trava över cavaletti för då lär han sig var han sätter sina ben och se vad han har framför sig han lär sig också avstånd till hinder. Om hästen vägrar, gå ej förbi hindret!! utan lägg en volt och kom igen med kraftigare drivning, lägg ner översta bommen om du har höjt hindret något. När hästen hoppar ge mycket beröm!

 

 

Var noga så att du inte rycker hästen i munnen, när du hoppar hästen ser den detta som en bestraffning. Om du har tendens till att göra detta ge hästen då friare tyglar i språnget så att han kan arbeta rätt med huvud och hals.
Många ryttare drar tillbaka handen precis i hoppet för "hjälpa till och lyfta"-känsla... se upp så det inte händer!

 

Även om du har en unghäst som du känner lärt sig snabbt och hoppar bra och "gör allt rätt" ...så håll nivån lagom hög en tid framöver iallafall. Skynda långsamt! Har man för bråttomt med svårighetsgraden och höjden på hinderna får man 99% av fallen bakslag och får börjar om igen, kanske pga hästen börjat stanna, vägra eller hitta på annat hys, saker som kan vara svåra att rätta till senare.

 


Frisk!!

Nu är Leo frisk!! :D Muggen är borta och halsen ser normal ut! Äntligen! :D Red honom igår för första gången på 1månad och han var riktigt snäll, han blev rädd för en stubbe påvägen hem till stallet men annars var han snäll :P Mamma följde med till paddocken för att ha 2 ögon till fast från backen och se såatt han inte var halt eller ngt. Men han kändes helfräsh och pigg! Han har fått dubbelt så mkt bakbensaktivitet nu när han har vilat tror jag haha! Jääkligt svårt att sita kvar haha! Så nu ska jag börja sätta igång honom lite lugnt och försiktigt. Skritta och lite trav i max 10min :) Känner verkligen hur man har saknat att rida!
Unghäst tips/råd

Att föda upp en häst och matcha fram den på rätt sätt kräver mycket såklart kunskap och tålamod. Man bör vara en van och rutinerad ryttare/hästmänniska för att ta hand om en unghäst och för att senare rida in och få fram en bra och stabil häst.

 

Många små misstag som man lätt kanske gör, för man inte haft unghäst innan, kan ge stora problem senare.
Därför är det bra att tänka efter noga om man har tid o kunskap att utbilda en unghäst. Om du har funderingar så fråga din tränare eller en unghästutbildare. Det är samtidigt en väldigt trevlig upplevelse att forma sin häst från början och se allt de lär sig
och hur det utvecklas! :)

 

Tex en äldre rutinerad häst gör ofta rätt även om ryttaren inte ger riktigt rätt signaler men den unga hästen skall lära sig och då är det inte så lyckat om ryttaren inte kan sina saker.
En "basic"regel vid all hantering av unghästar är STRESSA ALDRIG! Det ger mer negativa saker än positiva om hästen inte gör rätt är det oftast för att han inte förstår och då får man förklara tydligare eller ta hjälp av någon som kan!Om du köper eller har du en unghäst så tycker jag att du ska tänka på att ha korta pass och bibehålla "lekfullheten" hos hästen sa att villigheten och arbetsviljan inte tar och minskar eller försvinner.

 

Låt  inte hästen jobba för länge på samma sak, unghästar tröttar fort och de behöver inte finslipa sina kunskaper
utan bara klara av det och tycka att det är roligt. :)

 

Det är mycket bra att ta hjälp av en erfaren person som kan hjälpa till i början om man inte själv har den erfarenheten, det har man ofta igen senare, för gör du fel så uppstår det lätt problem på ett eller annat vis, och det vill man ju helst inte!!

Det som fungerar på en, fungerar kanske inte på nästa, och saker tar olika långt tid beroende på vilken häst
du jobbar med! :)

 

--Låter det här intressant så kan jag lägga ut flera tips och sånt om unghästen! Tex första hoppningen, inridningen, löshoppning mm :)

 

Arrak och jag på våran första och enda tävling! <3 Han var min första unghäst som jag köpte, 4år gammal och jag köpte honom av Kristian von Krusenstierna.


Grattis!

Säger ett stort Grattis till dressyrryttaren Jan Brink som fyller 51år idag! :D
Också ett stort grattis till hoppryttaren Ludger Beerbaum som fyller 48år idag! :)

En fölmördare går lös!

Herregud! Såg en artikel på ridsports hemsida om en människa som går runt och dödar föl!! HUR SJUK I HUVET FÅR MAN BLI!

Såhär stod det:

"Tre föl dödade på en vecka

På tyska stuteriet Falkenhorst har någon dödat tre föl under en vecka. Ägaren Gwendolyn Gregorio har hittat fölen brutalt ihjälslagna i hagen.

I förra veckan hittades det första fölet dött i hagen med stora skador på kroppen. I måndags morse upptäcktes ännu ett dött föl, som fått ta emot våldsamma slag mot huvudet.

Ägaren anmälde händelserna till polisen, som inte var särskilt intresserade då det "bara handlade om hästar". Gregorio försökte på tisdagen att stalla in alla sina hästar, men hade inte tillräckligt med halm till hela flocken med avelsston och föl.

I går morse gjorde hon ännu en hemsk upptäckt - hennes mest dyrbara föl låg död i hagen med ett träspett rakt genom kroppen.
Polisen är fortfarande passiva i fallet enligt ägaren, som nu försöker få in sina hästar på stall.
"
Häst citat/talesätt

Hittade lite citat, och talesätt om hästar som jag tyckte var mycket intressanta! :)

-En bra häst ska sällan sporras

-Hästar bits fram, sparkas bak och skumpar i mitten - Hör man ofta från dom som inte ridit :P

-Hästar är förutsägbart oförutsägbara

-En häst är gestaltningen av folks drömmar om sig själva - starka, kraftfulla, vackra - och den har förmågan att ge oss en flykt från vår jordiska existens

-Hästen, Hästen! Symbolen för böljande potential och kraften av rörelse


-Du kan alltid leda din häst till vattnet - men aldrig tvinga den att dricka

-Håll tyglarna som en duva. Inte för hårt, då kvävs den, inte för löst, då flyger den iväg

-Hästar är som luft, utan dom kan man inte leva

-Du älskar inte en häst för att den är vacker, den är vacker för att du älskar den

-En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan en häst är bara en människa

-Om du är så duktig att du kan rida rätt med hjälptyglar, är du så duktig att du inte behöver dem

-Om förhållandet bygger på förtroende, lyder hästen även utan bett och tyglar


-Ridning förvandlar "jag vill" till "jag kan"

-Har du tålamod så lär din häst det. Har du inget så låt din häst lära dig

-Har du tålamod så lär din häst det. Har du inget så låt din häst lära dig

-Om du har problem med ridningen; fråga hästen och lyssna noga på hans svar

-Har du problem, ta reda på orsaken så har du lösningen

-När du tränar hästen, ta tillvara dess naturliga instinkter. En dag kanske det räddar ditt liv!

Tycker att det var ganska bra citat, eller vad tycker ni? :)Stackars lille Leo

Muggen är nästan borta nu och han haltar ingenting! Men däremot har han reagerat på pc-behandlingen, han är jätte tjock på halsen där vi sprutat. Man ska ju spruta i varannan sida av halsen, men ändå blev han tjock i högersidan först, sedan vänster, men nu är svullnaden på högersidan nästan borta! Så det är på rätt väg iaf :) Men han kan inte böja ner halsen till backen så jag får hålla i hinken åt honom på morgon när jag fodrar sedan har jag fixar upp hönät i hagen så att han kan äta ordentligt och eftersom får jag gå ut och hålla i en hink med vatten så han får dricka!

Saknar verkligen att rida! Det känns att man har varit borta från ridningen ett tag!! Längtar tills nästa tävling också! Det har ju varit ett bra tag sedan jag tävlade Leo!!! Nästa blir i Ö-sund, brukar vara den sista tävlingen på året :)

Får också ta och gratulera dom två YR som deltog på NM:et och tog Guld och silver ;D
Grattis också Viktor Wasell och Flamenco Adagio till Guldet och Isabelle Serrander och Qu till Bronset! :DS-vall! Igen..

Åkte till S-vall igen och shoppade lite :P Skulle bla. ha skolkläder, eftersom typ 75% av min garderob är för litet eller utslitet :P Hittade alla kläder på H&M! Den första affären jag gick in i också hihi :P Behövde inte kolla på nå mera seda :) Till lunch åt jag på Taco Bar, första gången jag gjorde det i hela mitt liv haha! Det var riktigt gott! :D Och jag blev riktigt mätt efteråt så jag knappt kunde gå.. rullade nästan fram över golvet! :P Men jag lyckades trycka i mig 3 glasskulor på eftermiddagen också haha!!

Sedan bar det iväg på Hööks! Där köpte jag bland annat nya borstar, vilket var väldigt nödvändigt eftersom det var ngn, nämner inga namn (BOGGE!) som tyckte om att äta på dom! ;D Schampo, pälsglans, läderfett och en stor svamp som jag klipper sönder till mindre bitar :P Sedan köpte jag även ett par ridstövlar som jag kan ha hemma och rida i. Dom var riktigt sköna!! Så nu har jag ett par träningsstövar och ett par tävlingsstövlar :)

Men jag har fortfarande inte hittat ngn hjälm.... :(
Man känner sig helt borta när man inte vet hur det går på en tävling man skulle ha varit på! Speciellt när det är NM och man vill veta hur det går för alla! :) Men inget resultat är utlagt på equipe och inget på deras hemsida, om jag har tur så uppdaterar ryttarna hur det går på fejjan! :D


Inget NM iår

Nej som sagt, det bir inget NM iår för mig eftersom Leos mugg inte är borta än men det är mycket bättre och jag har ju inte ridigt honom på ett tag. Men kanske nästa år om inget kommer ivägen igen så ska vi väll försöka vara med :) Men nu när jag kollade startlistan så var det inte många J/YR som ska vara med! Eftersom NM:ets J/YR rider som en "nivå" och seniorerna en annan. Tror det är typ 3st som är J/YR och sedan är det ju en hel del seniorer också såklart. För förraförra veckan jag kollade så var det iaf 13st J/YR :P Vart tog alla vägen haha!

Idag var det fint väder ute iaf! Det har det inte varit på länge! Så det blev pyssling ute i hagen istället med pållarna:)

Men lycka till allihopa som ska vara med på NM:et!!! :D


På kliniken

Idag åkte vi till Danneros hästklinik för att kolla till Leo. Tack vare det dåliga vädret så har han fått mugg på vänster bak....... Det fick han för ca 1,5v sedan, men vi har skrubbat med jodopax och lindat osv tills igår då vi skulle prova sätta han på lina eftersom jag inte ridit, jeeeevlar vad han lyfta på bakbena i vänster varv haha! Aldrig varit så fin!! Men i höger varv däremot.. Var han halt på vänster bak :( Tyckte det var lika bra att åka och kolla. Han var mera "stasad" i "muggbenet" än i det andra. Det blev lite spring, lite känna på benet och sedan mycket tvätt och torka efter det bandage med fiskleverolja! Förmodligen så svider det varje gång han sätter ner benet, såren kan gå upp och då svider det ju ännu mera! Hoppas att det är det som gör att han är så känslig (haltkänningen) för då är det bara att få bort muggen så får vi se!

Så Leo har fått utegångsförbud i en vecka(!!!!) eftersom vi inte vill få in nå lera och dynga i muggsåren, så vi ska linda och kleta på den där fiskleveroljan på natten och på dagen får det luftas. Han får också pc behandling och ska skrittas lite på tort underlag, vart man nu ska hitta det! Förhoppningsvis så är muggen borta om en vecka! :)


Nyaste luvan :)


Något annorlunda

Något jag gillar är lite annorlunda träns, tycker det är ganska fränt att dom är så "tillfixad" och mycket detaljet :) Här är några exempel!
Om man skippar grejen mitt på pannan och lägger till ett till sidostycke så att det kan bli ett kandar! Annars är det så likt ett frieser träns ;)

skulle lätt kunna köpa det tränset! :P
Schema

Här är mitt schema för läsåret! Inte så jätte dåligt faktiskt ;) Slutar 4 3dagar resten ca 3 :) Bilden blev liten men här är den stor :)
Små handlat!

Var på stan och handlade lite grejor till skolstarten. Bland annat kläder, gympaskor, miniräknare och block osv!

Såhär ser dom ut :)


Skrivblock, pennor och en miniräknare som räcker till matte A och B sedan nästa år måste jag köpa en ny :P
Fick en mapp på köpet med ännu mera pennor och sudd också! haha


En enda tröja hittade jag!! SÅG NU vad som står på tröjan!! -Cla??? Dressage  Horse Ballet! Nu blev den helt plötsligt ännu finare :D:D


Och ett par byxor med dragkedjan baktill! :)


Och ett par nya gympaskor blev det också :) Dom gamla var verkligen slitna! Dom har fått bli orienteringsskor :PHejdå Bogge! :(

Nu är GoGubben Bogge såld! Åkte till Östersund och besiktade honom imorse och allt gick bra.. Hans nya hem kommer att vara på Ridgymnasiet i Östersund och jag kan nästan garantera att han kommer lära eleverna massor!! Tur för mig att det inte är evighet dit! (Drygt 2,5h) Och jag hoppas ju såklart att jag kan få se/hälsa på honom på tävlingar framöver! Uscha, saknar honom redan!! :(

Iår har ju varit det bästa tävlings-året för Bogge och mig! På 11 starter iår har vi kommit placerad 9/11ggr! Och det är 4st 2a-placeringar och 5st 1a-placeringar! Det har varit ett riktigt rosettår! :) Ligger 1a i Sverige på Lokala tävlingar med Bogge! + 7a i Sverige på lok/reg/nat!! Inte så dåligt! <3 Dom som ligger i topp är ju Marina Mattsson, Ellinor Magnusson, Frida Berg, Anna Drugge osv, väldigt duktiga ryttare, och alla dom har väll ridit SM om jag inte har helt fel!! :)

Nu blir det hårdkörning med Leo framöver, då jag har mer tid att lägga ner på honom! Diva ska ju hållas på med varje dag också och det tar sin tid det med, sen ska ju Martina sättas igång. Sedan börjar skolan snart också........ hehe


RosettplockarN <3


Blomsterpojken<3 :)Städning!

Nu är den årliga städningen av stallet avklarad! Blev riktigt tjusigt efter allt putsande! :D Sorterade även ut alla ponny grejor och allt som var för litet och jag fick till 2 stora sopsäckar som bara var och slänga! :O Tror jag slängde runt 10 schabrak och 15+ täcken! Det var liksom saker man inte tänkte på :P Lägger upp lite bilder så ni får en uppfattning om hur mitt stall ser ut också! :) Hade en dålig kamera så bilderna blev lite suddiga, men det är väldigt rent! :D


Stallet och dom finfina guldknopparna hihi! Det är en katt som ligger i gången ingen hästskit ;)


Stallet från andra hållet :)


Det blev nästan inga grejor kvar efter utrensningen! :P


Och allt läder är hänger på sin plats! :)


Sen har dom här 5 kommit till världen också! :)RSS 2.0