Ridhuset med Bourgogne

Så fort jag slutade idag så åkte mamma och jag in till ridhuset med Bogge :) Imorse var det ungefär -8 på eftermiddagen när vi for in var det -2 och nu (kvart i 10) är det 3+ grader! Nu kommer all snö från stalltaket att rasa snart :/ Jaja tillbaka till ridhuset då :) Kändes nice att ta på sig riktiga ridkläder :P Dvs byxor och skor. Rider ju ute nu eftersom vi inte har ngt ridhus på gården och då andvänder jag ju bara täckisar och storskor! ;D Jag red på kandaret med tanke på att det är Mittsvenska träning snart + Högbo tävling :) Han skötte sig suuper! Mycket bättre än förra gången vi for in och tränade då han var seg och inte ville göra ngt alls. Men nu hade han värsta framåtbjudningen och gjorde allt han skulle! :D Var jätte glad :D Fixade alla byten!! Skolorna gick också bra och övergångarna var jätte bra dom med! :D Nu är det bara att få igenom sidorna lite mera så att han blir mjukare och lite kvickare för hjälperna :) Man får hoppas att han är lika fin i Högbo som han var idag! :) Då kanske jag iaf blir nöjd över procenten, känns inte precis som om man har ngn chans mot SM ryttare! ;)

Sista dagen i skolan imorgon!! Tacos till lunch, sedan blir det till att ligga i koma ett tag ;D

Senare kanske jag åker in och tränar igen :)


Längar till alla lagtävlingar!! :)Dag 3 - Min största rädsla + Ridhus

Jag är ju rädd för flera saker än en så här kommer en liten lista :)

Mina största rädslor
- Att tansporten ska lossna från bilen eller välta!
- Att det går hål i golvet på transporten!
- Att någon av hästar blir allvarligt skadade!
-När man har prov och tiden snart är slut
Har lite fobier också
-Vissa clowner
-Buktalardockor!!
- E.T
- Klaustrofobi
-Hatar myror!! x)
-Småtomtar (Var något jag såg på aftonbladet, en video)

Kommer inte på något mera just nu :P Men lite blev det iaf :)

Kan ju berätta att jag var in till ridhuset med Bogge igår, har ju inte ridit i ridhus på flera månader!! :O
Och det behövdes! Han var småseg, så nu blir det att åka in till ridhuset framöver satt han blir fin till första tävlingen iår som går i Högbo!! Längtar som 1000an! :D Ska bli så kul att åka iväg och tävla igen efter "vinterlovet" :P Ska rida MSV:C1 och MSV:B4, jobbigt att dom har både bytt namn på LA:6 till MSV:C1 och att dom gjort om programmet :/ Menmen :) Några som ska dit är bland annat Sara och Anna Skeppstrand, Matilda Holmström och Linnea Lidholm :)


När man talar om trollen!

Skrev i förra inlägget om min första egna häst Lillebror och nu har jag hittat honom igen! :D Googlade som tusan igår och tillslut kom jag fram till en blogg, hon hade en b.ponny vit, 120cm. Lillebror var ju skimmel när jag hade honom men jag skrev och frågade vad det var för stam på deras Lillebror och det var precis den stammen som "min" Lillebror hade! Bara det att han är kritvit nu :P Länkar deras blogg så ni kan kolla http://goljahult.blogg.se/

Lillgubben fyller ju 23 i år :)


Dag 2 - Min första egna häst

Min första häst hette Lillebror :) Han är en welsh mountain, valack, skimmel på söta 120cm. Han var 15år när vi köpte honom och jag var 6år. Han är alltså född 1988 ;) Gammgubbe med mycket krut i men världens snällaste! Han lärde mig otroligt mkt inom ridningen! :) Vi tävlade nästan bara hoppning i början, när man är liten så tycker man nog att fart och fläckt är roligare än tex dressyr :P Men efter något år så blev jag bara fegare och fegare! x) Det var då jag började med dressyren :) Men vi tränade aktivt i hoppningen, bland annat för Ted Netterqvist. Mamma var alltid nervös ;) 2 minnen som jag kommer att ha hela livet från den träningen är att Lillebror och jag hoppade 1m i trav! Tyckte ju att det var jätte högt och vi hade bara tävlat 50-70cm, man kände sig jätte glad efter man klarat det! :D De andra minnet var att Ted skulle visa hur hästen ska hoppa äver ett hinder, han springer emot ett hinder som var uppställt och kastar sig framåt över det och gör en kullebytta, rullar sedan upp på benen igen som ingenting hände :P Alla var helt chockade efteråt! x) Som sagt blev jag fegare med åren och hoppade över till dressyren och jag blev fast :) Tävlade sedan bara dressyr på LC-LB nivå. Efter några år har jag ju såklart växt ur honom och han såldes söderut (Avesta tror jag). Vi hade bra kontakt hans ny ägeren och jag sedan såldes han och vi tappade kontakten, vill jätte gärna veta vart han tog vägen och om han kanske fortfarande lever! <3 Blir ju 23år iår. Är på upptäcks googlande för att försöka veta vart han tog vägen :)

Ås :D


Dag 1 - Presentera dig och dina hästar

Jag heter Emma, fyller 16år i februari och rider mina två storhästar i MSV:B nivå. Mamma red så det blev som naturligt att jag började oxå :) Började rida vid 4års ålder och hoppade sedan över till storhäst vid 12 års ålder då jag var ganska lång + att jag bara haft otur med mina ponnier. Jag har haft 5st hästar + 2st nu.
Min första häst, B-ponnyn Lillebror och han lärde mig verkligen mycket! Jag köpte honom när jag var 6år och vi tävlade både hoppning och dressyr. Han såldes sedan pga av min längd.
Ås :D
Med åren blev jag fegare och fegare, då tog dressyren över helt x) Köpte sedan en jätte fin C-ponny, Ollies Rreflection, 7år, som jag tävlade nationellt på. Han (vi tror, ingen såg ngt) rullade fast i boxen och försökte sparka ifrån och då slet han av legamenten/gaffelbandet i vänster bakben, inget kunde göras.. Jag var då 9 år och helt förkrossad..


Tog ett tag innan jag kom på fötter igen och hittade tillslut en D-ponny, Poseidon (Hingst) som ridits av Marina Mattsson, allt funkade jätte bra, vi tävlade och kom placerad 1-2 i varje klass, men efter några månader så började han bete sig konstigt när jag lägger ner han i nacken efter ett ridpass, han hade ont, kollade upp hos veterinären och det visade sig att han hade kissinspines (ursäkta stavningen :P) och det hade han haft långt innan vi köpte honom, dom hade förmodligen inte jobbat med att stärka upp ryggen på honom och när jag väl började göra det så klarade ryggen inte riktigt av de (han var 9 när jag köpte honom). Det som är så himla konstigt är att han tävlas fortfarande ibland, men det verkar som om det är bara jag som vet att han har fel på sin rygg? Och det är inget man kan bota! Vi fick skicka tillbaka honom och där stod jag utan häst igen.. Efter allt det lovade jag mig själv att aldrig skaffa ponny igen!


Då fann jag Arrak, 4årig valack som stod i Kristianstad, Han var verkligen superfin! Super huvud och super gångarter! Köpte han av Kristian von Krusestierna red ngn lektion för honom :). Arrak utvecklades fort och vi åkte på våran första (och sista) tävling tillsammans. Det gick jätte bra! Han skötte sig verkligen och jag var så stolt över honom! Efter några veckor så blev det en plötslig storm hemma (stod på en ridskola då) en av strätopparna i hans hage föll ned och han blev rädd och kuta igenom staketet, som då var gjort av sådanna järnrör+att utaför hagen låg ännu mera... Han fick ett sådant rör i bekbenet och inget kunde göras..


Då tog det ett bra jävla tag innan jag ville börja rida igen! Började kolla lite smått på bukefalos och hittade Olles brorsa! Ollies Solo Flight. Skulle jag göra en liten avväjning från "aldrig skaffa ponny igen", jag åkte och kollade på honom och det funkade perfekt! Tävling gick super och träning med! Men såklart... Efter 1år tror jag.. så började det hända saker.. Han såg spöken, skena iväg, stälde sig på bakbenen och slog över, en gång när han slog över så hörde jag hur det knakade i nacken, "fan!! tänkte jag!" Åkte till djursjukhuset direkt (hela manken hade blivit dubbelt så stor) och där kom dom fram till att flera kotor i manken hade gått av och han hade en tumör i hjärnan.. Såklart inget att göra.. Hade redan Bourgogne då och det var en stor tröst.


Det var typ hela mitt LIV :P

Nu har jag Bourgogne som är en gammal gubbe nu :P 16 år -11. Skaffade han i maj 2007 och vi har tagit oss från LA klasser till MSV:B med vinster och placeringar och snart påväg att kvala till MSV:A :D Vi har fått guld DM-08, startade inte 09 i ngt NM eller DM, -10 så tog vi silver i DM och brons i NM mot jätte duktiga ryttare + att det var YR oxå :)

Har också min andra häst, Martina, 16 i år oxå, hon ska få föl i Juni, ska bli spännande! :) Vi tävlar MSV:B nivå och jag ska försöka kvala/rida upp till FEI prix st: george :) Köpte henne för ungefär två år sedan

Ridning=Ingen sport, fördomar

Ridning är ingen sport! Dom fyra små orden som jag hatar mest!

Ridning är en farlig sport!


Saker du måste ha och kunna för att rida:

1. Du måste ha balans.
2. Du måste vara modig.
3. Du måste ha kontakt med hästen.
4. Du får inte tveka.
5. Du måste vara stark och ha uthållighet,det är ca 600 kilo du kämpar med.
6. Du måste kunna ha koll på många saker på en gång

Fördomar mot ridning som absolut inte är sanna:

1. Det är en tönt sport.
- Ridning är en av världens farligaste sporter, folk dör i den.

2. -"Är det kul och rida runt på en hamburgare?"
- Den här "hamburgaren" är hur stark som helst och på det sättet vi tar emot den här hästen bygger vi muskler på armar, ben och mage som ni inte har. Ridning är otroligt krävande av ryttaren (och hästen), muskler som du inte trode du hade kommer fram!

Ridning för många är ingen sport, utan mer något annat. För alla tror att man inte rider utan åker bara med och det kan ju inte va någon sport!

Det är en mycket större andel kvinnor och flickor än män och pojkar som sysslar med det som klassas som en av världens farligaste sporter!! (Tänkt på det killar när ni retar tjejkompisarna om att ridning är så mesigt osv, eller är ni kanske lite rädd för hästar/ridning? ;))

Oftast är dom som rider kanske lite mognare än andra, dom får själv ta ansvar, själv lösa problem, ha massvis med tålamod och framför allt måste ryttaren vara en bra lyssnare! :)

Ni som är så fega och säger det här mot hästmänniskor,
är det ni som kastar en boll till varandra?
Vi kämpar med ett starkt djur som man inte kan lita på upp till 100%, hästen är ett flykt djur - dom blir rädda och på de sättet dör många i den här sporten.
t.ex pga att man kommer fort mot ett fast hinder där hästen tvärnitar av rädsla, ryttaren flyger av, kanske hästen kliver på dej om du är hamnar nära, du kanske bryter nacken - vem vet?
Ändå säger ni att det här är för töntar och att det bara är att sitta upp på hästen så går den av sig själv.
Hoppa upp och prova du med innan du säger det. ;)


 

En spark kan vara livshotande
Vill ha!

Hittade en superbra hemsida med massor av fina kläder och häst prylar, mest från Kingsland. Här är några grejor som jag jätte gärna skulle vilja ha! Synd att det är så himla dyrt!! ;D

Very nice schabrak! :)
Pris: 879:-

Ridtröja! Är beroende av sånna ;)
Pris: 999:-

Ännu en som jag tycker var snygg ;)
Pris: 799:-
Min absoluta favorit!! Synd att d står 2010 :P
Pris: 949:-


Stickat :)
Pris: 779:-
En tunnare ridtröja :)
Pris: 879:-

Och en supersnygg jacka! :D
Pris: 4199:-

Det är synd att man inte är rik -.- x)Första ritten på Martina :)Alltså när jag var och prov red henne, lite missar här och var med det hör ju till! :)


Dressyrövningar

Några övningar som jag tycker är super bra!

B.G = Byt galopp.
Lite Msv.B4 galoppväg bara att det är byten 2ggr istället för 1. Tränar rakriktning, lydnad av skänkel och ryttare. Bara för att det är en rak linje som är hmm, ganska lång så kuta inte in i bytet! Rid med måtta, annars tappar hästen bakbenen, blir framtung och bytet blir skit. Vill ju helst att bytet ska vara luftigt och rent. Bytet ska vara från samlad galopp, avspänt men ändå lite framåtbjudning satt hästen inte stannar upp i bytet ;) Svänga på överkroppen, vika sig i höften eller stå i stigbyglarna är grova fel. Hästen måste kunna svara på en halvhalvt innan bytet, lösgjordheten är as viktigt! Hästen får inte vara spänd men energisk. Rak linje in till bytet och det är ju alltid bra om ryttaren vet hur hjälpen ska ges ;)

s.v= skänkel vikning
Tränar skänkelvikning, rakriktning, volt, öppna, sluta. Tänk på övertrampet så att hästen riktigt "stegar" åt sidan i skänkelvikningarna. I öppnan, tänk på att hästens bog ska vara innanför spåret inte bara nacken som böjs, Volten, akta så att inte ytterbogen petar ut! Slutan, nog för att bakdelen ska vara innanför spåren men nacken ska böjas något innåt inte helt rak :)

Unghästarbete. arbets/ökad trav. Du kan ju självklart ha en annan än ökad och arbets trav men brukar vara lättast med dessa.
Tränar volter, serpentiner, övergångar, vägen, rakriktning och hästen blir mjuk i sidorna :)

trav/galopp övning.
Tränar (trav) kordination av ryttaren så att volten blir mindre och mindre succsessivt, ställning i nacken, hur mycket hästen är mellan skänklarna, satt inte bogen petar ut.
Galopp övning för piruettarbete. Minska volten succsessivt, samla samtidigt galoppen något, när du kommer satt det blir som en 5-8m volt börja tänka galoppsluta och peta kanske på bakdelen lite satt den kommer under lite extra. Om hästen tänker rätt dvs trampa under bakdelen och lyfta framdelen, så gå ur övningen, nöj dig med några steg i taget satt det särks upp. Börja sedan om allt igen :)


Hot or Not

Nu lägger jag ut Hot or Not :)Linnéa & Regina af Toftlundgaard

Hoppning som inte är min starka sida :P
Framåtbjudningen ser bra ut!
Vet inte rikigt om du står i lätt sits men korta lädren något hål så att du kommer "upp" ur sadeln.
Du får bättre balans och då kan du korta tyglarna på en gång för mer kontroll:)
Matchning: okej
Fråga: Visst är det i Timrå? :D

Medium
Sandra Byström och Myran

Ekipaget ser harmoniskt ut och hästen lyhörd, mjuk och frammåt. Härlig bakbensaktivitet!
Ryttaren kan vinkla om händerna satt du inte har "kärring händer" som min mamma säger ;)
Bra sits! Matchning: Snygg!

Hot!Sanna Petersson på Olofgårdens Bruno

Lite svår vinkel att se på men hästen ser fin ut, lösgör halsen lite mer och om det går korta tygeln ngt.
Vinkla om dina armar (upp med händerna, armbågarna i sidan) så kommer du en bättre sits på en gång, upp med blicken ner med hälen. :)
Matchning: Okej

Medium
Therese Bengtsson

Upp med din blick och vinkla om händerna, stäng handen ordentligt. Sträck lite extra på dig. Snygg hjälm ;)
Jag är emot alla sorts hjälptyglar! Min åsikt ;)  Din häst ser avslappnad och mjuk ut så jag tror kanske att du klara dig utan martingal. Matchning: okej

Medium
Elin Samrell - Brolötens Noblesse

Snyggt ekipage! Härliga gångarter, maffig! :) Hästen ser lugn, lyhörd men ändå energisk ut.
Blicken upp! Kom tillbaka lite med skänkeln och upp liite till med händerna så får du en perfekt sits! :)
Brukar sadeln åka fram ngt?
Matchning: Snygg!

Hot!
Ollies Solo Flight <3

Leta runt lite på nätet och hittade några bilder på Solo och hans förrförra ägare tror jag att det blir :P Då dom hade clinic för Kyra Kyrklund och Louise Nathorst:)
Den här bilden är från en clinic för Lussan :)

Här är lite bilder på mig och Solo :)
hehe random bild :P
NM 2005. Från V. Jag och ollies reflection och till H. josefin och ollies solo flight :) Båda är halv bröder, vann varsin kategori C och D - ponny :) Lite roligt att jag köpte Solo sedan ;D
Jag och Ollies Reflection. Solos halvbror :)
Eskilstuna, kvalade till Nationell :)Det var dom bilderna jag hittade nu ;D Kanske någon har kommit två gånger så får ni säga till :P
Saknar han OCH Olle jätte mycket! R.I.P båda två <3Säljes: Tävlingskavaj

Säljer min tävlingskavaj då den är för liten för mig. Pikeur Skarlette, svart, storlek 34. Kragen har gul/blå rand. Mycket fint skick. Pris:- 500kr+frakt  Nypris:- 1100kr

Hör av dig om du är intresserad :)
emmaedwardson@hotmail.com


Presentation

Jag heter Emma Edwardson och är 17år gammal och bor på en hästgård 1mil utanför Sollefteå.

Jag började rida när jag var 4år och blev mer och mer hästbiten för varje dag! Jag fick min första ponny när jag var 6 och började tävla hoppning, med åren blev jag allt fegare och övergick sedan helt till dressyren ;).

Jag har haft några ponnyer, vunnit bla guld i både DM och NM och tävlat upp till nationell dressyr innan jag övergick till storhäst vid 12år, orsaken var att jag var ganska lång. Det var ett stort steg mellan ponny till storhäst men det gick bra. Jag började tävla några LA klasser och gick sedan upp till MSV:B. Jag har haft både unghästar och läromästare och båda har hjälp mig mycket på vägen!

Just nu rider jag Leonardo, en 10årig valack e:Briar som jag försöker utbilda vidare och komma upp i klasserna med och en snart ettåring(juni) som jag tänkte utbilda själv. Mitt kortsiktiga mål med Leo är att kvala till MSV:A och det långsiktiga är SM och att kanske även få chansen att åka utomlands och tävla! Det skulle verkligen vara något! ;)RSS 2.0