Leo halt...

Bajs! (om man nu får uttrycka sig så) Var ut igår och skulle ta in hästarna för kvällen och märkte när jag tog in Leo att han var HALT på vänster bakben....! Varfööör! Han kunde stödja på benent med var någon grad halt och när han gick så lyfte han extra mycket på det också?.. Väl inne i stallet så kollade jag igenom benet och det var tjockt från hasen ned till kotan. Lite lymfangitkänning.. Man fick knappt nudda benet för då drog han upp det i luften. Men kunde inte göra så mkt, var ensam hemma så jag lindade alla benen så att han skulle få lite stöd iaf, ville vänta till morgonen innan jag ringer en veterinär ifall det skulle bli bättre i benet.

Imorse hade han blivit tjockare kring kronranden/kotan.. Det var ungefär 1,5cm svullnad på innsidan av kronranden, det liksom hängde över den. Mamma kom hem och vi ringde och frågade veterinären vad det kunnat vara. Antingen så har han fått sig *En hovböld som är påväg eller *en hovbensfraktur. Båda grejerna har samma symptomer. Men förmodligen är det en hovböld, det fixar ju alltid till sig nästan. Så nu är det vila tills de den är borta.. Guuud va pigg han kommer vara då haha!

Så det blir inget KM och ingen Martin träning. Ville verkligen träna för han nu, det var superlänge sedan sist. Förra gången kunde jag inte träna för då var mamma utomlands och den här gången är Leo dålig :(

Men något som är roligt är att jag äntligen ska skaffa gymkort! Nästan alla jag känner tränar på gym så känner mig lite smått mobbad att jag är den enda som inte tränar något :P Men nu ska det bli ändring på det! Ska börja träna sent på kvällarna då jag har tid +  att jag inte sitter vid datorn lika mkt då haha! Fläsket ska tränas bort tills sommaren börjar hade jag tänkt iaf haha ! :P


Svar på kommentar!

Katriina om Hur används bedömningsskalan i dressyr?:
Hej Emma. Hur får du till en bra travökning? Vill ha bra tips från dig, även fast jag tävlar i dressyrkörning.

Svar:

Det beror ganska mycket på hur stort register hästen har men alla hästar kan självklart öka traven! Jag brukar tänka på att öka lagomt mycket i början så att hästen verkligen hittar sin balans. 
Länger gärna ur lite öppna från långsidan så att hästen är så lösgjord som möjligt och verkligen travar genom sin rygg. Det är jätteviktigt att du inte sitter och spänner dig eller håller balansen i tyglarna! Hästen får inte bli för hög i form men inte heller för låg, hitta det jämna stödet i tyglarna och försök att hålla det genom ökningen. En travökning ska komma från bakbenen och upp genom ryggen. Man kan tänka att i ökningen sitta tillbaka en aning med överlivet men passa så att skänklarna inte åker fram, då är det lätt att tappa balansen. Kolla upp med huvudet, du kan höja eller sänka händerna en aning beroende på hur hästen är och tänk på att sitta djuuuuupt i sadeln, att bakbenen ska komma under och du ska sitta så djupt ner som möjligt så att bakbenen börjar arbete och komma under mera. Du kan börja träna med enkla övergångar i traven, samlad-arbets-samlad-lite fortare osv. :)


Totilas och Edward! :)

Jag lever!

Ja, jag lever! Det har blivit ett stort uppehåll på bloggen ett tag nu, hade varken tid, lust eller ngt att skriva om. Men nu ska det bli ändring på det hoppas jag! Lite uppdatering nu då.

Allting går finfin med hästarna! Lilla T (Tummen eller Kvantum som han egentligen heter;)) verkar trivas bra här på gården. Diva verkar tycka om T men i början var han jätte farlig haha! Hon vågade knappt kolla på honom och T ville ju gå fram och hällsa men Diva bara stack iväg när han kom nära! Söta hästar ;) Men nu står dom och kliar varandra och allt är frid och fröjd :)

Leo går väldigt bra nu tycker jag! Vi har börjat att få till bytena riktigt bra nu, inge bus eller släng med huvudet, ibland lite lång precis i bytet men annars mycket bättre! Skrittpiruetterna har blivit betydligt bättre!  Jag var ju och red på en domarutbildning, vi var några stycken som red och gjorde olika moment, sedan betygsatte domarna momentet och diskuterade skillnader och fel mellan hästarna. Vi skulle bli bättre på skrittpiruetter då dom blir lite stora och öppnorna då han nästan blir på 4spår. Men som sagt, allting bättre nu! :) ¨
Han har blivit mycket starkare i galoppen och orkar bära sig mera. Piruettarbetet går bara framåt! Han kan "sätta" sig riktigt bra och vända nästan ett halvt varv! :D Trampningen i traven går också bara framåt, det funkar bäst från stillastående till piaff konstigt nog hihi ;) Fast ändra vägen går inte så dåligt heller ;)

Det har kommit liiiiiite snö här uppe!! Ca 2cm haha! :D Har ni fått nå snö ännu? :) Marken har frusit och det har blivit hårt, så tyvärr kan jag inte rida i paddocken förrens snön kommer i ordentliga mängder.. Har löst ridhuskort på Dannero i ett halvår, gigantiskt ridhus, varmt och inte alltför långt ifrån mig. Jag brukade åka in till Sollefteås Ridskola förut men nu har dom bytt underlag och det går inte alls att rida på.... Åker hellre en bit i transporten än att få hästen skadad för att man inte "orkar" åka så långt.. Underlaget är suuuuperdjupt, har hellre för hårt isf.

Sista tävlingen för iår bli den 3december hos hemmaklubben :) Ska rida första KM:et på ridklubben då, ska bli kul! :D Känner verkligen hur man saknar tävlignarna, nog för att det inte var så himla längesedan jag var iväg men ändå ;)
Love it! <3

Jag försöker också att få nya bilder till bloggen men det är jättesvårt för att det är ingen som kan knäppa kort här hemma haha! ;)


Ny design

Nu har jag en ny design! Tackar Stina så himla mycket för hjälpen! :D

Bok

Var tvungen att köpa en bok igår på bokhandeln! Har väntat sjuuukt länge på att den skulle komma ut och nu är den här, Arvtagaren! :D Sista boken i Eragon serien, en av min absoluta favoriter! :) Det snygga omslaget gjorde det ju inte lättare att måtstå att köpa den ;)
Martina såld

Nu har Martina åkt iväg! Diva skötte sig bra, hon och Kvantum får nu gå tillsammans i hagen och det gick jätte bra, Diva var nästan lite rädd för honom för han är ju så liten! ;)

Ja som sagt, jag har nu sålt Martina till Birgitta. Hon var delägare på Martina när jag ägde henne men nu äger hon "hela" så att säga.. Jag valde att sälja Martina eftersom hon har gjort sitt på tävlingsbanan, när man kräver för mycket så stegrar hon mm. Även hemma. Känns som om hon har tappat lusten att tävla och träna och det var det jag köpte henne till. Hon är såld till Birgitta som promenadhäst. Vi tog ju föl på henne för att hon förhoppningsvis skulle bli lugnare osv, men så blev det inte..
R.I.P Hickstead!

"Ridsportvärlden är i chock.
Världsettan Eric Lamazes häst Hickstead – som vann OS-guld i Peking – avled i dag på banan. Hästen kollapsade direkt efter målgång.
Den fruktansvärda händelsen inträffade på världscuptävlingen i Verona. Strax efter att världsettan Eric Lamaze, 43, och hans häst Hickstead hade tagit sig i mål föll hästen ihop. En chockad Lamaze fördes bort från arenan och hästen transporterades bort i en djurambulans. Det spekuleras i att dödsorsaken är en hjärtattack, men det är inte klarlagt.

Ryttarna tog efter dödsbeskedet ett gemensamt beslut att avbryta tävlingen.

– Det var inget svårt beslut, alla var med på det. Vi ville visa Eric Lamaze den respekten. Många på arenan grät när det hölls en tyst minut för att hedra Hickstead, som blev 15 år gammal.

”Eric Lamazes fantastiska häst, Hickstedt bara föll ihop mitt på banan. Så fruktansvärt”, skriver svenska ryttaren Lisen Bratt Fredricson på sin Twitter."

Slog på tvn när jag kom hem och sett att det är Världscupen i hoppning! När jag sett ca30sek så händer detta.. Fyfan vad hemskt säger jag bara!! Sånt som bara inte får hända! :( Jag blev helt chockad och gjorde som dom flesta i publiken, fällde en tår..

R.I.P Hickstead! <3Såg ni också det? :(


Hur används bedömningsskalan i dressyr?

Googlade omkring lite och hittade Bo Tibblins blogg och ett inlägg som fastnade för direkt. Hur används egentligen bedömingsskalan nu för tiden, så här skrev han och jag håller med fullständigt! Riktigt bra förklarat!


"När det gäller högre klasser tycker jag mig se en glädjande förskjutning i bedömningen mellan betygen sex och sju. Tidigare har betyget sex varit något sorts "basbetyg", som fått innehålla väldigt många kriterier innan det övergått till betyget sju. Betyget sju betyder "ganska bra" och det vore märkligt om inte de flesta ryttare skulle kunna utföra de flesta momenten enligt den definitionen. Sju borde alltså vara "normalbetyget".
 
Då blir det inte heller så stort avstånd till betyget åtta, som varit nästan ouppnåeligt. Det är oerhört viktigt att domarna har tydligt och klart för sig vilka kriterier som gäller för de olika betygsnivåerna. Detta är nödvändigt för att kunna använda hela betygsskalan och inte använda sig av någon "safetyline" i mitten. Detta har stor betydelse för ryttarnas motivation och för trovärdigheten i resultatlistan. Det innebär inte att man skall ändra kriterierna för de olika betygen. Men eftersom vi har tio betyg att välja mellan, måste man också vidga sitt sätt att värdera de olika momenten. 
 
När det gäller de lägre klasserna råder inte riktigt samma förhållande. Här är det många ryttare som "övar" sig i att tävla, och då kommer medelbetyget ofta att ligga på "sex". Men det hindrar inte att hela skalan skall användas även här. Man skall inte behöva läsa i protokollet: "Ganska bra takt" = 6. Eller "Bra tvärning" = 7. 
Ofta ser man resultatlistor där en tredjedel av klassen ligger på nästan samma procent. Var de verkligen så lika, när det gäller de väsentliga momenten? Man ser också ofta att segraren vunnit med en procentskillnad till de sist placerade, som är hälften av vad den borde ha varit. Detta är ett tecken på en begränsning i användandet av betygsskalan. Det kan också bero på att man mer bedömt det tekniska och har tagit mindre hänsyn till helheten vad gäller grundridningen.
 
Det är inte lätt att vara dressyrdomare. Jag tror att det är mycket viktigt att domare ofta träffas och diskuterar bedömningsfrågor. Och det behöver inte vara centralt arrangerat utan kan ske på eget initiativ"

Några kommentarer till hans inlägg var:

-"Det här är så underbart att läsa för en som är harvar i de lägre klasserna....
Det måste finnas en större nyans på bedömningarna och inte missbruka 6:or och 7 :or som om dessa vore de enda som fanns. Var iväg o tävlade förra sommaren o med en domare jag inte kände igen på hemmaplan. Dessvärre var det ganska många missar för vår del totalt sett men döm om min förvåning när jag fick en 9:a på den förvända galoppen. Det var lite sensationellt för min del. Ngt helt nytt att nån vågar använda skalan på detta sätt. Fick ju tyvärr några 5:or på missarna men det är kul att belönas för det man ändå lyckades göra bra !
Har ju också svårt att förstå att en 6= Mycket bra. Vad är då en 10:a ?"

-"Mer 7or till oss ryttare! Det är så tråkigt med 6 och det händer alltför ofta att man dessutom får 6or utan kommentarer. Nu senast i helgen fick jag 6 på ett byte i msvB:3 som var rent, på rätt plats och med hästen i stadig form. Ingen kommentar, vad mer önskas?! Visst att hästen kanske inte byter för en 8a men en 7a borde det åtminstone ha varit. Nej, fler domare borde utnyttja skalan och som du säger så är ju 7= ganska bra, vilket inte borde vara så svårt att åstadkomma"

Jag tycker att det var riktigt bra skrivet och väldigt läsvärt iaf! :)
Ingen tävling i Enköping!

Skulla ha farit ner till Enköping och tävlat i helgen, bestämde att vi skulle åka i onsdags och sedan träna hos Martin dom dagarna innan tävlingen. Men mamma och jag bestämde att vi skulle stryka den tävlingen för att det hänt/händer så pass mycket här hemma nu. Vi har 2 nya hästar i stallet, den ena är lilla Kvantum, mamma jobbade natt och kände inte precis att hon orkade köra ner direkt efter jobbet, håller på att sära så mkt som  möjligt på Martina och Diva för på måndag far Martina, har sålt henne. (Kommer i ett annat inlägg) ..

Men jag säger bara TUR ATT VI INTE FOR I ONSDAGS! För det var ju planerat att vi skulle åka på morgonen och komma fram EM/kväll. Kikade in på Enköpings hemsida för att kolla på eventuella startlistor och såg att dom ställt in tävlingen! Det hade dom skrivit klockan 17.00 onsdag kväll och det skulle ju vi inte fått reda på förrens vi kommit fram! :O Det är ändå 50mil dit!! Så det blev tur i oturen kan man säga! :)
Ny häst!

Har skaffat en till liten häst! :D En shetlandsponny, ca 90cm, svart, smällfet och urgullig! :D Han är en valack, 10år och är tänkt som sällskapshäst till Diva när Martina far iväg. Han var så liten att bommen i transporten inte gick att sänka till hans höjd, så jag fick lägga höbalar längst fram istället haha ;) Han heter Kvantum! :)


Lilla Diva växer för fort!

Nu är det dax att uppdatera!

Märkte på Divas ben att det var som knölar längst ner vid kotan ungefär så bestämde att ringa en veterinär direkt. Anders kom ut och bedömde att hon hade fått Epifysit.

"Epifysit är inflammation i tillväxtzonerna (ofta pga för snabb tillväxt). Tillväxtzonerna är enkelt förklarat broskplattor som ligger mellan den aktiva tillväxtsonen (fysis) och leden, sitter alltså 'slutet' av skelettben så att säga, t ex i ändarna av de långa rörbenen etc.

En inflammation i tillväxtzonerna gör ont, och man försöker dels smärtstilla, och dels minska hästens rörlighet men ffa minska den för snabba tillväxttakten genom att ta bort kraftfoder/se till att sluta överutfodra etc för att zonen ska få hämta sig och få bort retningen.

Epifysit KAN ge permanenta skador, t ex pålagringar i leden osv. Det finns dessutom olika grader av epifysit, naturligtvis är prognosen olika beroende på hur allvarligt det är. Den är oftast god om man sätter in åtgärder i tid dock.
"

Text lånad från bukefalos!

Diva har gått utan kraftfoder ett bra tag nu och fått metacam i 3dagar. Förhoppningsvis så blir det bättre och inget problem i framtiden...

Hon är ca 130cm och fyllde 5 månader igår! :)


3 månader sedan :)
RSS 2.0