Januaribilden

Januaribilden - hästtatueringar

"I Sverige är det är inte helt ovanligt att hästmänniskor väljer att tatuera sig med en bild av sin häst eller någon annan fyrbent modell. I januari är temat för månadens bild hästtatueringar." - Tidningenridsport

Skulle du vilja ha en tatuering på en av din häst/ar, har du en redan en tatuering eller vill du kanske ha något annat motiv tex text eller en annan bild? :)


Ingen tävling i Umeå..

Umeå RF ställer in tävlingar

Det är kvarkan på anläggnignen Hippologom som ligger bakom."

Åååå! Jag som var så sugen på att åka dit! Gillar verkligen Umeåtävlingarna! :( Hoppas att det finns någon annan som man kanske kan åka på istället, men man får verkligen vara ute i tid, fort går det när klasserna öppnas för anmälan!


vem blev veckans kalkon?JO!-MATHIAS MÅNSON

Kolla in när TV4 utser den mediokra hockeyspelaren Mathias Månson till Veckans kalkon - eftersom han nedvärderade jerringprisvinnaren Rolf-Göran Bengtsson!

finns på denna länk också!

Anmält!

Nu har jag anmält till den första tävlingen iår! Herregud va svårt det är att hitta tävlingar + att nästan inga har uppstallning! Jag anmälde till Högbo nästa helg, det är inte alltför långt, daguppstallning och ganska bra klasser. Ska för första gången starta ett program på träns, eller det beror på om jag kommer med i klassen, ligger som 2a reserv men allt kan hända. Ska rida en LA:4 och en MSV:B3. Har aldrig ridit någon av dom programmen så det ska bli kul! Det är några jag känner som ska dit, bla. Linnea och Piffen :D


Svar på fråga!

-Fråga; Vilken kroppsdel blir ni ridtjejer allra starkast i? Och varför?

svar: Vi ryttare har oftast bra ben, mag, rygg och arm-muskler - men ganska dålig koordination iaf jag haha!

Vi får mycket muskler av bara stallarbetet:
*Mocka
*Köra kärror
*Bära höbalar som oftast väger runt 20-30kg (det gör mina iaf)
*Havre, kraftsäckar osv, 20-25kg
*I allmänhet att bära saker.

När vi rider:
*Benmuskler får vi ju för att vi "håller om hästen". Tänk som en såndär "elektronisktjur" man kan rida på när det är tivoli,  som ständigt rör sig både framåt och uppåt, vi måste hålla om för att inte glida/åka av hästens rygg :) När man rider sidförande övningar är det ungefär som när man sparkar en fotboll och ger liknande muskler! Vi får ofta starka muskler på lårens framsida "ridlår" och bra vader tex från när vi rider lätt i traven. Också bra bål muskler. Men det handlar mycket om balans för att att sitta kvar också! :)
*Magmuskler får vi när vi sitter ner i hästens gångarter och för att hålla balansen.
*Rygg- och mag muskler hänger liksom tillsammans, vi måste bära upp kroppen med båda fram och bak sida för att sitta stadigt.
*Arm-muskler - Musklerna på undersidan av handen och underarmen som ger stadga åt handen. Muskler får vi som sagt från att bära och åter bära! Men även lite när vi rider, inte för att vi ska sitta och dra hästen i munnen men vinkeln på armen och de lätta stödet gör att vi tränar armarna mer än vad vi tror!

-Det som kan hända är att man får förslitningar i kroppen, oftast är det ryggen som tar stryk. Tänk varje gång du sitter ner i traven så stöts kotorna i ryggen ihop och som tillslut blir så dålig att det börjar att göra ont. Jag har sällan ont i ryggen men får ofta ont i handlederna, har skaffat ett handledsskydd och det hjälper!
Jag, kanske fler ryttare har inte den bästa koordinationen hehe. Men det påverkar inte min ridning.


Gul=bra Grön=inte bra sits


Diskarna mellan kotorna. Väldigt bra om man tränar upp ryggen lit extra!

I stallet ska man ju tänka på att göra det mesta allsidigt, tex mockning, sopa osv. Också tänka på våran hållning och lyfta rätt. Kan erkänna att jag kan vara lite dålig på att lyfta rätt, tex matsäckarna :/
Jag kan väll inte säga att vi ryttare är viga direkt, jag glömmer ALLTID att stretcha efter ridningen vilket kan ha att göra med ovigheten ;)

Hoppas du blev nöjd med svaret! :)


Den längre filmen på Arrak!

I förrgår rensade jag min gamla dator och wiiips! Så hittade jag den längre filmen på Arrak!! Blev superglad! Så här kommer den! :) Kritisera inte allt för mycket nu hahaha, Arrak var bara 4år och jag hade inte haft honom länge när vi filmade och jag var bara 10-11 år! Men lite misstag gör ju alla någon gång eller hur? ;)


R.I.P vackra häst!

Häst hade halvmeter långa hovar!

Det hände för några dagar sedan, det stod i tidningen och togs upp i SVT.

"En häst var så misskött och vanvårdad att hovarna växt ut och blivit 50 centimeter långa.

Veterinären uppger enligt SVT Mittnytt att så långa hovar är mycket ovanliga och han hade aldrig tidigare sett något liknande.

När myndigheterna besökte gården var fem hästar i så dåligt skick att de fick avlivas. Länsstyrelsen i Västernorrland har nu polisanmält gårdens ägare som riskerar att dömas för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Sollefteå/TT"

Hur kan man göra såhär!!!!!

Ni kan läsa om det HÄR där allt innehåll kommer från!


snöööö!!

Idag har det snöat otroligt mycket!!! Från förmiddagen till klockan 3 på eftermiddagen så hade vi strömavbrott, igen... Men var ut till hagarna och var tvungen att ta en borste/bilsop och sopa bort snön från tråden, den hängde myclet kan jag säga! Det var väldigt jobbigt att pulsa runt i djupsnö och även fast jag hade stövlarna så får det in i dom haha :P
Ställde ut en vattenhink på morgon och vid lunch var den nästan översnöad!


(BJUDER) Såhär glad var Leo efter ridturen i snöyret och själv ser man ju ut som ett ufo haha ;)

Var tvungen

Var tvungen att klippa Leo igen! Pälsen växer som ogräs på han haha. Det var bara en månad sedan sist jag klippte honom men nu är det gjort igen och det är tur att han är snäll att klippa annars skulle det bli jobbigt. Den här gången klippte jag hela kroppen förutom huvudet, är så himla rädd att han ska slänga med huvudet eller något! :S


Den här har varit med lääänge, tycker den är super bra! Liten och låter inte mycket! :)


Leos täcke har blivit lite trasigt framtill, ett spänne hade lossnat, så "man tagar vad man haver" ;)


och det funkar super! :D

Skojsigt pris

Efter täning för Martin kom Annelie fram och sa att jag skulle gå till Anita för att få något. Jag gick till Anita och fick reda på att jag fått ett pris när det var fest i december på ridskolan. Jag var inte där så jag fick det nu ist! Det var ett diplom som åretspoängplockare! Superkul! :DMartin träning

14-15jan var det träning för Martin i Östersund. Var så himla kul att åka iväg och träna igen eftersom dom 2 senaste gångarna kunde jag inte vara med. Leo fick stå i ett stall en bit bort från ridskolan, han har stått där förut några gånger och jag tror han kände igen sig lite iaf :) Jag åkte vid lunch på lördagen och träningen var klockan 5. Det är en perfekt skritt tur till ridskolan så det är bara att köra igång när man kommer fram. Bara det att jag höll på frysa ihjäl om fötterna då jag hade stövlarna och bara skrittade haha. leo var urlöjlig påvägen dit, han såg en större snöklump och blev jätteskraj haha och flera brevlådor var väldigt farlig ;)

Träningarna:
*Jag red på träns för Martin och det var första gången.
*Tränade på att få honom i en bra LA form då jag har som ett litet mål att starta en LA till sommaren som är på träns. Eftersom jag tycker att jag fått ordning på honom lite mer så ska jag iaf prova att starta en klass på träns, någon gång ska ju vara den första :)
* Mycket övergångar
* Tempoväslingar i alla gångarter
* Lite skolor, skänkelvikningar, öppna sluta.
* Byten och enklabyten
* Piruettarbete

Leo skötte sig superbra! Han har blivit betydligt mycket bättra på bytena-han spinger inte iväg efter dom längre. Skolorna var också bra-han har väldigt lätt för dom annars med också men det är väldigt svårt ibland hur man ska rida en öppna tex om man på tävling har 3 domare i klassen och alla skriver olika.... Då sa Martin att man ska lita på sig själv i den stunden och inte på vad domarna skriver. Piruettarbetet går väldigt bra nu, han kan sätta sig fler steg hela tiden utan att fara iväg eller bryta av till trav! :) Är otroligt nöjd med helgens träning, att det har skett en förändring nästan varje träning och att Martin också tycker att det går framåt!

Första tävling är nog i mars för mig, i Umeå och det brukar alltid vara den första tävlingen på året  haha :) När är eran första tävling och var? :)


Redo för nattning :)

Nu får det vara nog!

Min dator är helt värdelös!! Man kan säga att den har slutat fungera, vissa knappar funkar inte och jag kan knappt ha uppe en sida att kolla på för efter ett tag så laggar den totalt! Blir så arg! För jag har alla bilder till bloggen i datorn oxå... + att det har varit otroligt mycket ström avbrott sista tiden också. Men nu har jag köpt en ny och hoppas att den ska vara bättre och snabbare! :) Beställde den igår så den kommer nog om några dagar.

En Asus dator blev det :)


Divas medicin

Som vissa kanske har missat så har Diva alltså Epifysit, att hon växer för fort så kotorna inte hänger med i den snabba utvecklingen och blir tjocka och då får hon ont. Veterinären kommer regelbundet och kollar till henne. Hon får 2 olika sorters mediciner mot Epifysiten:

Gastrogard:
Skyddar mage och tarmslemhinna mot starka mediciner. Hon får det för att hon också får Finadyne som är en stark medicin som kan ge magsår.


Finadyne:
För hästar som har ont i muskler eller leder.

Första passet på en vecka

Idag efter skolan for jag in med Leo till ridhuset för lite "hårdare" träning inför helgen. Han har också börjar med ngt nytt angående att gå på transporten, han står och tjurar och vägrar gå på! När man väl fått in han en bit så står han där, kanske kollar på ngt helt annat och sedan tillbaka till att se oberörd ut.. Han var inte rädd eller något sånt utan bara ren tjurighet. Viktigaste är ju att inte låta han vinna!! Höll på en halvtimme sedan fick vi in honom. Påväg tillbaks hem efter träningen så tog det bara 5min, jag vinner! :)

Åter till tränigspasset:
Började som vanligt med att skritta fram ett bra tag i raskt tempo så han inte "sov" sig fram. Plockade sedan upp honom i formen och började lång och låg, flyttade honom lite på volten för att få igenom lite i sidan. Sedan framridning i trav, mycket volter, serpentinbågar och övergångar mellan trav-skritt. Började sedan lite med att flytta honom lite sidvärts, skänkelvikningar från medellinjen-spåret sedan saxa lite så att han blir lite kvickare för hjälperna. Någon öppna på spåret, ingen fin utan så att han "tar igenom" och åter massor av övergångar mellan skritt-trav. Eftersom sluta inte är en lösgörande skola så gör jag inte det i början av passet. Tog sedan lite galopp, volter och övergångar, lite förvänd galopp också. Jag brukar alltid rida hästen längre i formen i början av ett ridpass, ända tills jag galopperat klart och är klar med uppvärmningen. Efter det börjar jag plocka upp hästen i en högre form och börjar det "riktiga" arbetet.

När jag fått upp honom i formen och fått lite extra tryck så började jag om och göra skolor i finare format vill säga haha, mera noggrann och petig. Tempoväxlingar, och jag vill att det ska hända direkt när jag sitter om ellre lägger till skänkeln, och det gjorde det, explosivt säger jag bara :D Mer galopparbete då jag tränade mest på att han inte skulle springa iväg i förvända galoppen och fleer övergångar. Men dom är himla bra, det bara är så :) Känner att Leo lyssnar mer på mig efter några sånna :) Det sista jag gjorde var att trampa in i en piruett i båda varven, j*vlar vad stark han har blivit i bakkärran! Nu vilar han på varje steg!!! Förut kunde han knappt vända två steg. Framåt går det minsann! :D:D Juste, jag längde och kortade formen ibland under passet för att se om han var med och om han var lösgjord. Travade sedan och tog faktiskt ett spö, brukar aldrig rida med spö och sällan med sporrar, vilket jag inte gjorde idag heller så jag var tvungen att ta ett lite spö som hjälp :) Provade lite samling, till piaff då vi inte riktigt har kommit in i passagen, hjälpte till att peta på rumpan varje steg så att han inte bröt av. Det gick SUUUPER! Mamma sa att den var så på stället att han nästan gick bakåt haha! Nu ska vi bara arbeta mera med att få upp benen ännu mera, just nu så är dom lite ovanför marken ;)

Till slut så travade jag ned honom med längre form och serpentinbågar och volter sedan skrittade vi av för dagen:)

Trött men en nöjd Leo och en Emma som fick ont i rumpan eftersom jag inte ridit på en vecka hahah!

Hemma!

Äntligen hemma från utlandet! Nog för att det var väldigt trevligt och skönt, borta bra men hemma bäst och det är väldigt sant ;)

Lite om resan då:
Flyget tog ca 6h, då vi var tvungen att mellan landa i Spanien och tanka för Midlandas flygplats är så kort så dom kan inte lyfta med full tank. Men det gjorde inget för mig, älskar att flyga!! Vi kom dit mitt i natten runt 3 tiden och då fick vi mat om vi ville. Sedan var det bara att sova och upp igen några timmar senare för frukost.

Maten var väldigt god och det fanns mycket att välja mellan! Bla. bläckfisk och grå haj vilket var himla gott haha! Efterätt till varje middag och lunch + att man fick ta mat i baren om man blev hungrig mellan mat tiderna i matsalen :) Jag hittade en ny favorit drink som var supergod! San Francisco! MUMS! :D

Sedan när man ätit klart på morgon var det samma heela veckan, lägga sig och steka haha. Solade så mycket jag bara kunde, måste säga att det är hemskt lätt att somna när man väl ligger där! :P Bara det att jag blir inge brun när jag solar, typiskt haha.

En dag åkte mamma och jag ner till stan och kikade runt lite. Dom är hemskt "på" i affärerna, man står och kollar på en tröja, dom säger att som ska ha 400kr för den, jag säger att jag bara kollar och inte vill ha ngt, dom stoppar ner varan i en påse och slår in priset i kassapparaten fast jag inte sagt att jag vill ha den! Lyckades dock pruta ner till 100kr men ville inte köpa den ändå hihi ;)

Har lite bilder från resan, men dom är hemskt tråkig haha. Mamma kan ju inte knäppa kort så jag har tagit allihopa, dock bara på utsikt, hotellet, vissa saker och träd som jag tyckte var fina ^^

Nu ska jag ut i stallet och hälsa på hästarna!! <3 Skola imorgon.. men går bara till halv 12 :))))) Imorgon blir det in till ridhuset med Leo, han ska klippas och sedan ska jag packa om igen för det blir träning i underbara Östersund till helgen hihi :DRSS 2.0